CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, July 30, 2010

cacamarba cm bubur caca

ok..post ini xde lebel..sbb aku nk bercerita dan membebel..;p
badan ni rasa sgt la penat..iya..sudah 2 malam keje malam berturut2..dengan training di siang ari. di tambahkan lagi dgn berdriving berjam2 lamanya mencari rumah baru untuk encik faiz dan aku selepas berkawin kelak. kmi bercadang nk suruh encik faiz pindah dlu..nti pas kawin..
aku masuk je la..
setelah beberapa malam xnyenyak tido dan termenung pjg..pikir pasal lokasi..
last2 kami pilih puchong..
centre bagi kedua2 kmi..tp nk dijadikan cerita..round punya round..sgt la xberkenan ok..
kebanyakan kawasan di sana byk anjing...oh tidak!xmao!

byk jugak kwsn dikonker oleh kaum cina.aku bukan semangat perkauman ok.tp rumah yg nak disewa..kbykan owner nye chinese. anda cuba byg kan kalo tuan umah sebelum ini..penah bela anjing ker..atau penah masak "ba alif ba ya" ke di dapor..ooh geli..rasa nk terus menetap di bangi yg damai.;( ok..kmi mencari plak di kawasan melayu..majoriti nya melayu..tp xde plak umah yg utk disewa..ada rumah flat..tp dinding nye sgt la itam..cat jugak tertanggal..aduh! xselera la nk tggal...huhu..cerewet kan aku nih..sudah la cmtuh..kwsan tuh jem nk kuar..aduh lagi!

kmi tinjau jugak kwsan yg lain..yg memudahkan encik faiz merempit ke tempat keje..sewa umah nye mahal ok..ade smpi rm1300..baik aku beli umah je kan dr byr kt org lain..dan umah yg kmi tgok sume nye bawah ejen..huhu. kalo bleh..biarla umah tuh berpatutan utk kmi yg baru nk mulakan idup berdua..kalo umah pon dh mahal..nk g keje pon kne tol.sakit akak dek! pokai!
smpai sekarg kmi xdpt cri lg umah yg sesuai..n encik faiz dh beberapa kali dh sakit kepala pikir..dia dok telan panadol jer..mmg dh siap spare dlm kete..hehe.ati kmi tetap pada bangi..cuma sikit jauh bg encik faiz..

kmi jugak tinjau di seri kembangan ptg td..mungkin ada yg dpt menarik perhatian kmi. belum hbis round.bdn sgt penat.mlm kna masuk keje.hopefully dpt la umah yg berpatutan, dgn persekitaran yg selamat, umah bergril dan jiran2 yg sebangsa denganku.kmi msih mencari..pelan2..

stop cerita pasal rumah sewa yg belom dpt.buka cerita berkenaan opis plak..bermula dgn bos aku dgn janji keling nya..ok..anda ingt x entri sblum ini..bos ckp..die akan consider aku balik keje normal ble aku dh kawin..ok.dia xtunaikan. dia pusing2..dia pusing2 lg dgn pelbagai cerita..kuar dgn pelbagai perumpamaan si burung pipit la, burung helang la..ujan, ribut, kilat la..apa ntah.xpaham aku dgn cerita dan morale of the story yg nak dia sampaikan. kesimpulan nye, dia xbagi aku keje normal balik.itu la morale of the story nye k! aku dh agak dh..mmg xbleh percaya.it's fine if dia ckp cmnie..die akan cuba arrange kan untuk aku masuk normal, cuma aku kna tggu..ok.sedap la sket ati kan even xbetol. bukan nye..ayat cmni.."sy dlu pon dok jauh..bleh ja..cuba tgok org ni..org tuh..boleh jer keje shift...bg masa setahun dlu..org baru kawin..bg mase setahun dlu..nk ada anak..hold dlu setahun..pas setahun..nk pegi..pegi la..."

nk pegi mana? aku pon xpaham..ni dia nak halau aku g mana plak..aku cuma nk keje normal ja.haih.ok bab anak..nk hold2 plak..nnt Allah xbg..cmna kan..last2 aku menjawab.."bos, sy bukan muda lg bos nk hold2..tahun depan sy dh 26 tahun.." huhu..xbleh diam kan diri..kne melawan sket..die jwb pe pas tuh" u xtau..kalo u dok tempat sy..u tau la..pening kepala..nk pikir mcm2"
ok..pendapat aku..dia yg wt kepala dia pening.job rotation setahun nk wt brapa kali ntah..huhu. n ayat yg xbleh blah, dia ckp.." sy xnk org selesa ngn keje dia..smpai jdkan keje tuh mcm rutin, TM nih besar..kna berkembang!" itu ayat beliau yer..ketika aku cuba back up kan seorg akak ni..sbb akak ni ok n happy jer ngn keje dia..terpulang pada dia nk berkembang atau naik pangkat atau x..apasalah nye happy dgn keje sendiri.huhu.bos plah dok bising suruh dia pindah or wt benda lain.kan aku dh ckp..die yg peningkan kepala sendiri.

aku tau aku cuma kuli..keje mkn gaji..itu yg bos bebel pd aku, dia ckp..kte keje utk duit.aku pon ok jer sbnarnye keje shift cuma pas kawin encik faiz xbrapa nk bagi..mungkin kmi xsama cuti.dan dia plak susah nk cuti.keje kilang, bukan relax ok..tu la psl aku try mintak balik keje normal, sbb ingt pd janji bos, "kalo kawin sy consider u normal balik sbb selalu nya suami marah pompuan keje shift.."itu ayat dia dlu k..n then aku mintak utk jd assistant utk dsl, dia ckp xnk pompuan handle dsl..serik..takut aku jd cm kak aya.adoi la..mcm2 la.

kepada kwn2 yg terlibat dgn job rotation..selamat bekerja ok! ingt..jgn jdkan keje kte tuh rutin..jgn selesa sgt dgn keje kte..selesa itu yg kte xmao..hehehe.adoi!

sudah2 la membebel aku nih...


aku blom tension smpai thap cmni lg..haha.

p/s~ arap dpt keje normal semula.nnti nk mintak lg. aku penat jugak dgr
en. faiz bebel kt aku psl keje shift.kalo smpai satu tahap smpai kmi asyik gaduh sbb benda cmni..terpaksa la consider utk tggalkan 1090 yg aku syg..dan pindah ke unit lain yg ada keje normal..;(

Monday, July 26, 2010

Pelamin

Lupakan tentang entri ttg impian ku yg xjd kenyataan..cedih..xpe la..;(
entri ini berkenaan pelamin..aku bkn la nk buat majlis menepung tawar..
juz nk ada pelamin utk bergambar kenangan..
aku dh survey ke parit buntar..pakej baju pengantin+pelamin..utk pelamin krusi gabak tinggi dan besar mcm mawi baru rm2000..so ok la..tp bju die plak xcantik..mcm zmn saloma jer.
tp pelamin die cantik la..cm gambar kt bwh..


sori gmba xclear-ehsan en.google

cantik kan..?kemas jer..mmg fesyen zaman skrg pkai kerusi gabak cmni.
aku try survey kt kt kulim..ye la kalo amik pakej kawin jauh2..payah la nk dtg make up..kalo mak andam dtg umah..caj mahai plak tuh..plus beberapa ratus..so aku decide nk pi make up kt kedai je la..kuar masuk survey kedai ke kedai..sume pakej atas rm2500..aku budget rm2000 ja utk pakej.huhu..ada pakej smpai rm3400..bapak membazir.. last berkenan dgn satu kedai nih..pakej dia rm3000..aduh..mak aku tgok aku cm kesian ja..mak aku bisik.."ambik je la pakej tuh, xcukup..mak belanja" yeay!hehe..

survey la bju2 kt kedai tuh..mmg byk pilihan..rasa cm rambang mata n nk tukar je tema kaler..hikhik..tp apakan daya..sume nyer dh prepare dh kaler maroon..xkan nk tukar plak kan.
pasal pelamin..akak tuh ckp ada pelamin yg kerusi besaq tp sbb umah taman kecik je..so xsesuai..lain la kalo wt kt dewan..nnti hias2..last2 nmpak kerusi je..yg lain xnmpak..sbb umah kecik..tu pun kne wt pelamin kt porch kereta..dlm umah xmuat. kecewa i xdpt kerusi gambak tuh..juz dpt pelamin lebih kurang cm kt bwh je..


gmba ehsan encik google

tp pelamin aku nnti xla secantik gmba ke atas tuh. tp kerusi sekali cm tuh la..erm..xpe la kan..boleh la dok rapat2 ngn encik faiz pas sah jd suami isteri dan bergmba gedik bersama kalo kerusi sekali cm tuh..;p ceh..
ni sebenarnye ayat kecewa xdpt kerusi gabak tuh..kerusi impian..hehe..


Thursday, July 22, 2010

Bila Impian Tak jadi Kenyataan

tajuk entri seperti sedih..
iya, mmg sedih..
semua org akan rasa mcm tuh ble kte impi kan sesuatu...tp kte gagal utk dapatkan.
kita juga sudah plan..kte juga sdh membygkan..kte juga sudah usaha kan..
tp hampa juga di penghujung nya.
org ckp, Allah akan berikan ujan dlu..sebelum kte dpt lihat pelangi nan indah.
cuma kte sebgai manusia tidak sabar utk menanti pelangi..ataupun kte xperasan ada pelangi.
uhhh..aku dh start membebel..xyah tutup telinga k..hehe...;p

setiap bakal pengantin..mesti impikan kehidupan yg stabil.
dapat idup bersama, membina family.
tp ada juga pasangan selepas kawin tp terpaksa berjauhan...bg yg sabar..bgus la..
tp bg yg tidak..pasti ada dugaan..takutkan!

kmi juga begitu..usaha sedaya upaya utk dekat..maksud aku..tempat keja msing2 dekat..
tp apakan daya kalo yg lebih jauh tuh yg lebih melekat..rezki di sana.sudah pasti.
rezki di sini belum tentu..mudah2an dapatla..aminn..

cuma kalo xde cmna yer..mana satu harus aku pilih..
bangi, kajang, shah alam, subang jaya, puchong, seri kembangan, petaling jaya?
mana satu pilihan yg mudah utk kedua2 kami..aaarrghh!
ini la jika kte sudah plan dengan baik skali..tp tidak menjadi..
aku nk dok area sni..tp cmna kalo ari ujan? cmna kalo En.Faiz keje smpai mlm..?
cmne kalo jalan tuh terlampau sibuk dan byk lori?
sgt la bahaya bkn..

atau aku harus bertukar..encik Faiz naik AGQ, dan aku kembali pada PGG..?
seriyes, bkn berlagak..setelah 2 tahun meninggalkan PGG..aku mula rse gayat..
dan insiden beberapa kali terbaring di atas jalan raya jugak buat aku fobia! ooohh..
dan aku juga akan kembali menjadi manjalara(bdn gemok) sbb pkai baju ujan yg besar..
sambil tggu ujan reda sket kt bus stand ataupun bwh jambatan..tggu bersama mat2 moto yg lain..seiyes, rse seram.sambil mulut jugak terkumat kamit membaca ayat kursi..
moga xdisambar dek kilat.doa dlm ati.ni kenangan ketika naik PGG..
(manjalara adlh gelaran sepupu aku bg..kalo aku pkai bju ujan naik moto..;p)

ntah la yg mana satu..aku msih berharap..rezki yg dekat akan melekat..
result dlm tempoh 2 minggu..kwn2..tolg doakan sy yer..pls!
smoga impian sy jd kenyataan semula...;))
mudah2an sy dpt senyum bhagia menantikan hari sy diijabkabulkan..70hari lg.;))

org tnye apa perasan nk kawin..yer..sy mmg xsabar..
kmi sudah bercinta hampir 4 tahun..jemu rse nye dgn rutin ini.sgt jemu&memenatkan.
dugaan bertunang..gaduh&manis..oohhh..letih.
tawaf keliling supermarket..mempokaikan beg duit masing2..dgn kaki letih berjalan..
sy dh xminat nk dating kt midvalley sgt.kmi xlarat nk tawaf..hehehe.
sy mau mulakan rutin yg baru.."fresh" kan hubungan yg ada..:))
cepat la masa berjalan....(*_____*)

sudah la..entri dh terlalu pjg..korang pon dh jemu bce..satu jer nk mintak, jgn lupa doakan impian sy jd kenyataan yer...sy nk dok kajang pas kawin..aminn;))

Sunday, July 18, 2010

Pendapat

apa pendapat anda kalo suami anda lebih pandai masak dr anda..?
dia teror masak nasik ayam, nasik daging, mee kari, mee rebus,msk paprik, char kuey teow,rendang tok, lauk pauk, bergedil, bihun sup,nasik beriyani, nasik lemak dan lain2 lg..

dia jugak rajin buat cake coklat, kek oren, kek kulit limau la..choclate moist la...
ada rsa bertuah ke or anda rse cm tercabar?
apa yg aku rse skrg ni..aku rse tercabar..rse geram...sbb aku xseteror encik faiz dlm hal msk2 nih.
ke sbb aku nih malas? urm...
sepatutnya aku nk jd tempat rujukan pd dia dlm hal2 memasak ni..nih dh terbalik..
die yg ajar aku how to bake kek...nasik2..lauk2...

aku sebenarnye nk encik faiz nih rse bertuah sbb ada isteri yg pandai msk& msk dgn sedap.
cuma aku rse bertuah la sbb dia nih ringan tulang kt dapur..setiap kali kmi balik kpg sesama..kmi akan gotong royong memsk..yg aku pelik..Encik Faiz nih..main tabur2 jer garam n gula sesuka ati die n main agak2..tp rse die sedap..yg aku nih..sukat pkai sudu la..bru la ok..huhu.

kalo pikir balik..even suami tukang masak pon..die still nak isteri memasak kan..? so, kne asah lg bakat memasak nih..hehe..;p

tetiba teringat plak nasik daging kt sg.2,penang..dekat matrik penang..sedapppp glerrr..;))

Friday, July 16, 2010

Banyak Jugak Dh Setel

Alhamdulillah..byk jugak dh setel utk kenduri nnti.
baju kawin dh pilih..hopefully nnti cantik la di hari bhagia..;)
borg nikah jugak dh setel sbelah lelaki.
souviner dh ditempah.
cincin aku pon dh siap.
HIV test dh setel..siap dpt acid folic utk mengelakkan anak cacat lg..huhu
kna mkn dr sekrg doktor ckp..rse cm pelik plak kan..sbb kte xkawin lg..
aku xmkn pon lg..hehe..nnti la kan..;p

skrg nih tgh kumpul2 alamat..
nak hantar kad kawin..
kad mcm byk..tp aku cm blur nk jemput sapa..
cm sket je yg dh aku dh mintak..
kad plak..aku tempah 1000..free 100 keping lg..hehe..cm byk jer..;))