CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, May 5, 2011

Alhamdulillah..

Alhamdulillah..
rezeki lebih tahun ni..
bulan ni dapat bonus+tunggakkan gaji..
tp...
NAK HABIS dah..uwwwaaa!:(

segala hutang piutang,sumenye dh setel..legaaa..
lebih tuh..beli sume brg keperluan baby..
baju,pampers,bedding set & lain2 la..
shopping sorg2 je..suami keje..
saya cuti..die keje..penat gler angkat brg sorg2..
smpai semput2..terduduk2 kt tepi jalan..huhu..
mcm apa je..
ble suami balik rumah..die tgok sume brg dh beli..
sy kne marah..huhu..die ckp..knapa xtggu die..die nk teman..huhu..
saya beli sume yg budget je..senarai amik kt internet..keperluan yg penting2 je..
habis nk dekat RM800 sume skali..xbyk sgt kan?? sy bce blog org lain, diorg habis beribu2 prepare utk baby..
stroller, baby car seat..xbeli lagi..
turn abah dia plak yg beli..;p
beli murah2 dh la..asalkan ade..:)) sy xkisah sgt pon psl jenama..
pam BF pon xbeli lagi..takut air susu xbyk..nnti membazir plak kan..
dh la mahal..saya beli yg manual je..RM25..

pastu, balik beli brg baby..g beli set bilik tidur..
beli kt kedai 66 kt bandar baru bangi, dpn pkns..
murah sket kt kedai nih..berbaloi2..penat sy survey kedai lain seluruh bangi..
set bilik tuh cover skali katil Queen Divan, almari 2 pintu..meja tepi, meja letak TV kecik dlm bilik..RM799..boleh tahan la kan harga die..
beli tilam+ 2 penyidai kayu jugak..senang sket nk sidai tuala & telekung dlm bilik..
tilam tuh beli yg biasa2 je..sbb kalo saudara mara dtg..senang la sket..:)

ada la lebih sket lagi..budget nak beli peti sejuk & sofa..
rumah sgt kosong..xde perabot pon..nk ajak org dtg pon segan..hehe..
tp tgh survey lagi..jenuh la ibu mengandung ni jalan sorg2 masuk satu kedai ke satu kedai yg lain..
saya dh masuk sume kedai perabot & kedai elektrik kt bandar baru bangi..huhu..
penat wei..;p
suami saya plak saving utk saya bersalin..in case kalo ade ape2 kan..
Oh yaa..suami sy dh dpt kete baru..xyah la saya g amik & antar lagi..sy dh sarat sgt rse nye nih..xlarat lagi..shift kmi pon xsama..syukur sgt..nnti dh ade si kecik..mudah sket..xkan nk angkut die ulang alik bangi-shah alam..sian si kecik sy nih..

sy rse baby sy dh pusing ke bawah balik..
bagus ye anak ibu..dengar ckp ibu..
sy dpt rse kaki die kt bhagian atas..
nnti next check up selasa ni..boleh la confirm kan..
perut sy dh cekang gler la..pusat pon nk terkeluar..huhu..
9 weeks to go...~~



note: skrg sy suke hidu bau pelik2..contohnye bau kreta..kreta xde pewangi pon..
sy juga suka bau minyak petrol kt stesyen minyak..huhu..minat sy terhadap durian pon makin bertambah..erm..suami sy suruh sy tgkap gmbar sy pregnant..sy tak penah tgkap gmbar lg..die ckp utk kenangan..erm..mesti la nk kne tgkp gmbar..anak first nih..hehe

9 comments:

atulhani

tu la, utk dpt baby ni byk kena kuar belanja kan.. tp sy sama cam awk, tak perlu barang jenama2 sgt utk baby.. asalkan elok n praktikal.. btw, cuma satu jer, bab tilam awk sendiri.. kalao beli biasa2 jer nanti cepat rosak/tak tahan lama... tu opinion sy jer la, berdasarkan pengalaman family.. apa2pun, tepuk dada tengok duit gak la kan hehehe

atulhani

btw, sy tak beli apa pun lagi persediaan baby.. beli tab dulu utk diri sendiri hehehehe

ShaFiAti

kuatnyer shopping...hehehe..rajin le lia ni jln2..tp kaksu pun dah biase shopping sorang2...kaksu pun tak pandang sgt brg2 branded ni..sbb tak dididik camtu dr kecik..hehehe..asalkan boleh gune pun dah ok..

tapi kaksu mase balqis dulu, survey je pump dulu before bersalin..dah selamat semuanya baru mintak husband belikan..cakap je kat mane kedai2 tu..hehe..pastu mcm2 le soh die beli..mintak aje diorang tolong..lame2 pandai la husband kite..heheh

Lia Akma

kak atul: tilam saya, suami sy dh beli mahal sket sbb sy ni sakit belakang..ni sy beli tilam biasa sbb mak sy nk dtg umah..hehe..harga RM200 je..;p

tu la..beli yg biasa2 je la kan utk brg baby..baby ni cepat besar..sayang beli yg mahal2..xpakai lama..:))

kak su: kak su, kalo xbeli apa2 duit bonus ni..pkai xnmpak la..hbis cm gitu je la..kalo beli brg2 besar..nmpk la jugak..hehe..
sy ade survey pam tuh..tp tgok keadaan..sy takut sy cm adila..susu xbyk..rugi beli..baby nnti minum susu formula je..tp arap2 byk2 la..bg BF nih lg bagus kan..:))

ShaFiAti

betul2...tu yg kaksu tak berani nak invest beli yg mahal2..try beli yg manual dan branded sbb sometimes yg pump yg branded ni qualitynyer bagus and dpt bantu pengeluaran susu jugak..

penah beli yg pureen mase lutfi dulu, tak brape nak kluar susu..tu yg nak try yg mahal dan berkualiti sikit mase anak no 2...sbb fail menyusukan anak no 1..hehehe

fz@

yeay!...pasni leh r kteorg g umah lia..hihi....tp perut lia tu kecik je.xde la sarat,tu yg asik bjalan je ye.. :p

Haidi diyana

wah!sakan supink.Duit keluar macam air

kak tini

larat nye lia g survey sorg2 :) nak wat cam ne kan. husband keje jauh, syif plak tu. nak make sure barang dibeli kena la gagahkan diri gak kan. ok la tu, duit bonus berabis untuk rumah sendiri. yg nak guna nya kita gak, at least puas sebab rumah dah lengkap peralatan yg basic. kak tini pun beli set bilik yg murah2 dan tilam murah je untuk bilik tetamu. kot2 family dtg tumpang ke, sekali sekala je pun kan.

barang2 baby tak tah beli yg mahal2. basic je. diorang pun bukan pakai lama. baju newborn beli sikit je. baby cepat aje besar nanti.

Lia Akma

fiza: jemput la dtg umah org nnti ye..:)

haidi: duit mmg cm air..cepat je habis..

kak tini: tu la, kalo xbeli brg2 yg nmpak cm perabot nih..nnti duit hbis gak..lg xnmpak apa..hehe..tu la, utk brg baby, sy beli yg basic je..beli sket2..