CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, September 12, 2011

Sudah Kembali!

ehem..dh lama sy tggalkan blog nih..
mmg xde mood nk taip entri..sibuk jaga anak..hikhik..
sy dh selamat bersalin baby girl..
& dh masuk keje semula..Alhamdulillah..sy dh dpt keje normal..
senang sket nak cari org jaga anak kan..

saya ada mcm2 cerita..tp xtau nk start dari mana..
baby saya nama nya nur asfa humaira binti ahmad faiz
masa lahir 3.0kg..sekarang dh 5.0kg..xlarat ibu nk dukung..;p
skrg dh pandai senyum dan bercerita..asfa guna bahasa planet marikh..ibu & abah xpaham.
tp buat2 paham je la..;p

ok, lets start cite lapuk nih..hehe..last check up saya 27/6/2011 tapi doktor cakap
saya xde tanda2 nk bersalin lagi..just tggu je..sbb rahim blum bukak..
kalo xbersalin jugak.. 4/7/2011 sy terpaksa di-induce..
tapi Allah Maha kuasa, pagi dalam pukul 3pg 28/6/2011..saya dah mula sakit perut memulas-mulas..rasa nk terberak tp ble ke toilet xde apa2 pun..sakit selang 5 minit tp sy bleh berjalan lg..air ketumban pon xpecah..tp disebabkan ati xsedap..sy, encik faiz & mak terus ke An-Nur.

ble sampai labor room, bidan tuh suruh sy g buang air besar dulu..tp xde apa yg kuar even perut memulas2..then,bidan tuh masukkan ubat cairkan najis & check bukaan..
dia cakap dh bukak 4cm..
ooh..dlm ati 6cm to go..~~~
bidan tu tanya lg nk amik epidural ke x..sy mmg awal2 decide nk amik..sy dh ckp kt encik faiz..
dlm pkol 6pg..epidural pon selamat dicucuk di tulang belakang sy..tp rasa contraction tuh mmg sakit gler la..pkai epi pon xjalan jugak..doktor kata rasa sakit tuh perlu..supaya kte bleh teran nk beranak..huhu..contraction tuh smpai sy terberak 2 kali ats katil..huhu..nasib la nurse2 tuh tolg lapkan..nasib hospital private kalo goverment ntah2 dh kne maki dh..hehe..nk wt cmna kan..benda mmg xbleh nk handle..sakit sgt tp sy xmenangis..sbb sy xnak hidung sy tersumbat..nnti payah plak nk teran kan..mmg sy xmenangis mase tgh sakit tuh..tp mengerang tuh mmg ada la..sabar je la encik faiz kt sebelah..hehe..die la mangsa kne marah..


ni sy tempek gamba sy tgh sakit..huduh gler la kan ;p

setelah teran beberapa kali sambil dibantu oleh suami tercinta maka keluar la wajah kesygn kami pada pukul 9.18pagi 28/6/2011..hehe..terus xterbendung air mata..mcm air terjun woo.. smpai doktor tanya..knapa sy nangis..td xmenangis pon..dia ckp terharu ke? terus sy angguk kepala..xbleh kata apa2..hehe



suami sy sempat tgkap gmba ini je..gmba baby mse betol2 kuar,dia xcapture sbb dia pon tergamam..kekeke..;p

ini dia nur asfa humaira...kuar2 terus nangis kuat..nk susu..:)


tenang sket pas ditepuk2 oleh abah dia..masa ni mata pon blum bukak lg..

masa ni baru bukak mata..bila sy panggil nama dia..dia tengok saya..dia bagi respons..huhu..xsangka masa dalam perut sy selalu ckp dgn dia..masa nih air mata xbleh tahan woo..hehehe..

skrg cepat je masa berlalu, anak ibu dh 2bulan lebih..mcm2 ragam..tp seronok ble tgok si kecik ni gelak dan cenyum..hehe..


skrg dh pandai main lut cak lut cak..hehe..mybe ibu kne start beli mainan kt asfa kot..:)

ni hobi terbaru asfa..ibu asyik berleter je smbil tarik tgn dia..tp nnti dia wt lg..suka benor la hisap penumbuk nih..gatal gusi dh ke???huhu

baby saya ok je kalo bw berjalan..kdg2 dia tdo je dlm carrier..ibu usung ke sana ke mari..hehe..sy masih belum beli stroller lg utk asfa..sbb rasa mcm dia xmau duduk ja..dia lg suka org dukung dia sambil peluk..mybe rasa lebih selamat kot...tp kalo dia dh meragam..dukung pon dia xnak dh..hahaha

jln2 bukit merah laketown

jln2 batu feringghi, penang..asfa tdo spjg perjalanan..

kami~~~cubaan asfa pgang puting dia dr jatuh..hehe

syukur..tahun ni pertama kali beraya sbg isteri & ibu....

terima kasih Ya Allah...Alhamdulillah! :) semoga Allah selalu rahmati hidup kami sekeluarga..:)


6 comments:

~LeeyanaRadhi~

yeay.. lia da update blog..ihihiih....

=)

aiishah

tahniah kak lia....tapi cam ibu n abah dia je yg berjalan kan...anaknye tdo je...lepaskn gian berjalan lah tu kan ibu n abah dia...hahahhaha...:)

atulhani

tahniah lia.. selamat kembali bekerja.. hmm sekejap aje kan baby dah besar.. doakan saya n norra pula yer..

amie hani

tahniah yat...dah menjadi ibu...cepat jer dah kurus balik...hehe

DyaNz

Lia mmg leh maintain laa..congratezz..semoga berbahagia dan dirahmati...amie tu nak petua Lia dah tak laam la tuu..

Lia Akma

hehe..terima kasih sume:)
oleen: yeay! pemalas betoikan..
hafsah: ibu dia mmg suka berjalan..
kak atul: selamat menjadi ibu :)
amie: tenkiu..kurus erk..hahaha
dyana: tenkiu2..alhmdulillah org dh dpt normal.:)