CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, March 26, 2012

Sekejab je rasa



pejam celik..pejam celik..

dh besar dh anak ibu..

bila org tnya ibu..baby sihat ke? rasa cm pelik plak perkataan 'baby' tu di pendengaran ibu..hehe

asfa bkn baby lagi..die budak kecik..

Alhamdulillah..asfa membesar dengan sihat.

walaupun kurus..tp die suka makan..

sedih ibu bila org ckp anak ibu xcukup zat..itu yg kurus...

padahal cik asfa mkn bubur nasik siap tambah2..lepas tu minum susu..

mkn kuih pau..mkn sate..mkn nasik dgn telur dadar..mkn kuih..mkn biskut..mkn nugget..

semuanya dia makan..pendek kata, dia mmg xboleh tgok org mkn..

die akan menjerit..tadah tgn..sambil mulut menjerit nak ammmmm..nak ammmm..

kalau dengar dia ckp "nak ammm" maksudnya dia nak mkn la tu..





anak ibu ni mmg lidah org melayu sikit..die lebih suka mkn nasik dari mkn nestum ataupun ceralac yg ibu beli dekat kedai..tak apa lah..just ibu kena rajin sikit..hahah



dia dh boleh sebut beberapa patah perkataan..contohnya aallah (Allah), aaaba (abah),
nak nen (susu)..then bila ibu tnya mana abah..? dia akan tunjuk abah dia..
bila ibu tnya mana Allah? dia akan tunjuk frame perkataan Allah dekat dinding..
bila ibu suruh sebut ibu..die buat tak tahu je..huhu.sedey :(


Esok lusa, asfa ibu dah 9 bulan..asyik memanjat je keja..berdiri & lepas tangan..
nak mandi mmg cukup susah..tak reti dok diam..asyik nak main je..




sekarang senang sikit nak pi shopping or mkn kt kedai..sebab dia dh boleh duduk dlm troli & kerusi mkn baby..boleh ibu mkn sedikit tenang..smbil suap sikit kt mulut dia..dia diam la..
asalkan dpt mkn..


~princess ibu~



skrg org lain dah mula tanya..bila lagi nak tambah..tumpang muda lagi..

bila ibu nak bagi asfa adik..huhu
erm..cik asfa makin manja dengan ibu..sian pula kat dia..nak syg dia sorg kasi puas-puas dulu kot..hehehe










Friday, March 2, 2012

rawatan islam

semalam balik keje..
nak naik lift kat rumah..nmpak ada org tampal yang malam tadi
jawatan kuasa apartment nak buat solat hajat & rawatan islam kt surau
nak prevent warga apartment dari gangguan fizikal & kerohanian..
tepon hubby saya..ckp ngn dia..dia kata dia balik lmbat..xsempat nak join..
dia tanya saya nak pegi tak,hai nak pegi mcm mana kalau ada anak kecik yang dok melekat dgn ibu..

rawatan islam? terdetik kat hati pasal gangguan makhluk halus..
mesti ada org yg komplen ni..dlm ati..mesti ada rumah yg kne kacau..
rumah saya? penah suatu ari.. mak cik saya komplen dgr bisik kt telinga dia masa dia tgh tdo..
ati dah seram..dulu masa sy dok sorg..xde apa2 pon..
masa tu hubby saya keje shift mlm..saya yg tgh peknen time tu..dok sorg2 je..
takut pon xde..antara percaya atau tak..saya anggap makcik saya cuma mimpi atau terdengar hubby saya yang berdengkur dgn kuat..

suatu mlm, dlm pukul 5 pagi..hubby saya keja shift mlm..saya, asfa & makcik tdo dalam satu bilik..then dgr ketukan kuat dekat pintu bilik..makcik saya dh seram..saya plak dh terbangun terus dr tempat tdo..sedapkan ati..ckp ni bunyi dr rumah atas ni..xpun rumah sebelah..
biasalakan rumah apartmen..padahal mmg dari pintu bilik..
tp saya dgn hubby lepas tu ada baca yaasin..dan sembur semua ruang dlm rumah dgn air yaasin..

Dulu, masa kami nak masuk rumah ni..kami ada baca yaasin juga..
then, pagi tadi masa nak pi keja..jalan turun tgok keliling blok apartmen ada batu2 putih..
ingtkan kaca..tgok betol2, rupanya garam kasar..
mesti semalam ustaz pagar keliling apartmen kami ni..alhamdulillah..
moga kami semua dilindungi Allah dar sebrg gangguan..aminn..